Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Δημήτρης Λέκκας. Η χώρα των πουλιών

.
.
Όταν το 2003 ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιάννης Καλατζόπουλος ανέλαβε το δύσκολο εγχείρημα να διασκευάσει για το Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου τους Όρνιθες του Αριστοφάνη, δε θα μπορούσε παρά να αναθέσει τη μουσική της παράστασης στον επί χρόνια συνεργάτη του, Δημήτρη Λέκκα. Η ενασχόληση τού Λέκκα με το παιδικό ρεπερτόριο ξεκινάει στα τέλη της δεκαετίας του ’70 με τις ιστορικές παραστάσεις του Ευγένιου Σπαθάρη για το Τρίτο Προγράμμα, περνάει μέσα από ένα πλήθος εργασιών για το θέατρο και την τηλεόραση, για να καταλήξει στη Χώρα των Πουλιών, όπου μας παραδίδει συνολικά είκοσι τραγούδια και οργανικά κομμάτια ερμηνευμένα ιδανικά από τους ηθοποιούς της παράστασης και μια ομάδα άριστων μουσικών. Με πλούσιες εναλλαγές ρυθμών και εμπνευσμένες μελωδίες, με χιούμορ αλλά και δόσεις μελαγχολίας, ο Λέκκας αντιστέκεται στα σημεία των καιρών που θέλουν τα αριστοφανικά έργα, και ιδιαίτερα τις διασκευές τους για παιδιά, να αντιμετωπίζονται από τους συνθέτες με προχειρότητα, στο όνομα μιας δήθεν απλότητας και της εύκολης κατανόησης από τους μικρούς θεατές. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλει και η διασκευή του Καλατζόπουλου, οι εξαιρετικοί στίχοι του οποίου δε διστάζουν να μιλήσουν με λόγια σύγχρονα, δίχως περιστροφές και ανούσιες απλουστεύσεις. Συγκινητική, τέλος, είναι η παρουσία του Νίκου Δημητράτου ο οποίος συμμετείχε και στις παραστάσεις, και στο δίσκο ερμηνεύει τρία απ’ τα τραγούδια.
.
.
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Δίφωνο, τεύχος 167, Ιανουάριος 2010.
.

8 σχόλια:

Οδυσσέας Ξένος είπε...

ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙΣ "ΚΑΛΟΜΑΘΕΙ" ΝΑ ΟΣΜΙΖΟΜΑΣΤΕ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΠΑΜΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ, ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙΣ ΝΗΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΛΕ ΜΑΣ ΑΡΩΜΑΤΟΠΟΙΕ;

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

@Οδυσσέας Ξένος: αγαπητέ μου Οδυσσέα, έφτασες στο Άρωμα ακριβώς τη στιγμή που σε χρειαζόμουν!!
Ο player που χρησιμοποιούσα μέχρι και σήμερα σταμάτησε τη λειτουργία του ή τέλος πάντων δεν μπορούσε πλέον να εκτελέσει την αποστολή που είχε εδώ και τόσο καιρό αναλάβει έναντι του Αρώματος. Με απλά λόγια …μας τελείωσε!
Βρίσκομαι λοιπόν σε αναζήτηση καινούργιου "ξενιστή μουσικής" (βλέπεις, μου έχει μείνει η έκφραση που χρησιμοποίησες σε κάποιο άλλο σχόλιό σου). Εάν δε σου κάνει κόπο, στείλε μου ένα mail να με διαφωτίσεις σχετικά (απαραίτητες είναι οι “οδηγίες χρήσεως” διότι ως γνωστόν οι γνώσεις μου στους υπολογιστές βρίσκονται σε βρεφικό στάδιο). Να λάβεις μόνο υπ’ όψιν σου ότι θέλω να συνεχίσω με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούσα τον player μέχρι τώρα: κάθε φορά που αλλάζω ανάρτηση να αλλάζω και τα κομμάτια που θα αφορούν αυτήν, και τα προηγούμενα να τα σβήνω. Σαν ραδιοφωνική εκπομπή: η ανάρτηση να είναι η “εκφώνηση”, και ο player να παίζει το τραγούδι (ή τα τραγούδια).

Θα περιμένω mail σου.
Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων

Οδυσσέας Ξένος είπε...

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΔΙΔΑΚΤΟ, ΑΛΛΑ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ: ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΠΧ ΣΤΟ http://www.esnips.com. ΚΑΙ ¨ΑΝΕΒΑΖΕΙΣ¨ 1 Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ. ΣΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑ MP3 Widgets ΠΟΥ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ. (ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΣΕ MAIL). ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙΣ 1 ΝΕΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ.

South Of The River είπε...

Με το σταγονόμετρο πλέον ε; Πάνε οι καλές εποχές... (παράπονο ήταν αυτό!)...

Επειδή βρέθηκα κι εγώ στην ίδια θέση με τον Player, αν θες προσφέρω κι εγώ την βοήθειά μου. Έχω την αίσθηση ότι αυτό που χρησιμοποιώ είναι πιο απλό από αυτό που προτείνει ο φίλος πιο πάνω. Αλλά αυτά είναι και πώς ''κάθονται'' στον καθένα. Αν πάντως σε ενδιαφέρει το δικό μου, έχε υπόψη σου ότι έχει πληθώρα επιλογών σε σχήματα και παραστάσεις (εγώ διάλεξα το ραδιοκασετόφωνο, γιατί άραγε...).

Με το θέμα Λέκκας πάντα ''πάλευα'' μέσα μου... Πάντως βοήθησες πολύ να τα ξεμπλέξω κάπως...

Χαίρομαι που σε ξαναβλέπω, έστω και τόσο αραιά πλέον.

Χαιρετώ φίλε.

Giousurum είπε...

Καλησπερα και απο τα μερη του γιουσουρούμ..Η αλήθεια ειναι οτι χτες σε θυμηθήκαμε αρκετα!!! Οχι μην ανησυζεις για καλό λόγο!!! Χτες γνωστή κυριακάτικη εφημερις προσεφερε το ¨κατω απο ενα κουνουπιδι" του ¨μαγου" Μανου ΛΟϊζου και θυμηθηκαμε το ποστ που ειχες κανει και σημερα μπηκα να το ξαναδιαβάσω!!! ΚΑι μ την Λιλιπούπολη το ιδιο εγινε!!!!

Οσο αφορα το θεμα toy player εγω θα σου ελεγα να ριξεις μια ματια και εδω (me αλλα λογια ο καθενας το δικό του χαχαχα):
http://www.divshare.com
εκει μπορεις να ανεβασεις κομματια και δημιουργει αυτοματα Player στον οποιο μπορεις να προσθετιες ή να αφαιρεις κομματια.Και νομιζω οτι δεν αποκαλυπτει και το Link για το που ακριβως ειναι αποθηκευμενο το κομαματι!!!

καλο απογευμα και καλη εβδομαδα να εχουμε!!1

Ανώνυμος είπε...

Γιατί βρε το κλείνεις; Είναι μια όαση.

Ανώνυμος είπε...

Τι θα γίνει... Ιούλιος μήνας μπήκε, ελληικό καλοκαίρι, κι ακόμη διαβάζουμε τους αποχαιρετισμούς του Μάρτη ;;;

Ανώνυμος είπε...

Τί γλυκόπικρη γεύση, ξαφνικά! Μόλις αυτή τη στιγμή βρέθηκα τυχαία σε τούτο το υπέροχο μπλογκ, πέφτοντας ακριβώς στην τελευταία του ανάρτηση. Για την ακρίβεια, στην αναγγελία της διακοπής του.
"Είναι κρίμα" σκέφτηκα, "μια πανέμορφη ιδέα, τόσο όμορφα, τόσο ευαίσθητα και αξιοπρεπώς δοσμένη, να σταματάει έτσι". Θαρρείς και δεν αναγνώριζα το δικαίωμα στον δημιουργό να κλείσει όποτε θέλει, τις σελίδες του.
Υποθέτω οτι δεν θα είμαι η μόνη...
Φίλε Μάκη, γειά σου κι αντίο σου. Έστω κι έτσι, θα απολαύσω το υλικό που βρήκα "στάλα τη στάλα συναγμένο" απ' τις σελίδες σου. Καλό σου βράδυ. Έψιλον Τ.