Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

“Μπρος μου μια ολόκληρη ζωή είναι σα να ξεκινά…”

.
Εάν το 2008 χαρακτηρίστηκε από την ιστορική επιστροφή της Λένας Πλάτωνος με τα «Ημερολόγια» και τις ποιητικές ηλεκτρονικές μπαλάντες της, σίγουρα η επόμενη χρονιά θα χαρακτηριστεί από ακόμα μία ιστορική επιστροφή: την καινούργια δισκογραφική εργασία των Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω!
Έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν στο ιδιαίτερο αυτό συγκρότημα και την 26χρονη(!) πορεία του στο ελληνικό τραγούδι (εδώ το σχετικό link). Μπορεί λοιπόν εύκολα να φανταστεί κανείς τη χαρά μου, όταν στο ταχυδρομείο του Αρώματος του Τραγουδιού έφτασε πριν από λίγες μέρες ένα πρώτο δείγμα από την επικείμενη δισκογραφική εργασία των Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω, με τίτλο «Ημερολόγιο μιας γυναίκας». Πρόκειται για έναν κύκλο τραγουδιών σε μουσική του Χάρη Καβαλλιεράτου και στίχους της Λυδίας Βενιέρη (σε ένα τραγούδι τους στίχους υπογράφει ο Βασίλης Νικολαϊδης). Τα τραγούδια ερμηνεύει η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα, μια εξαιρετικά αξιόλογη φωνή με θητεία στο λυρικό τραγούδι και σημαντική παρουσία σε ελληνικά και διεθνή λυρικά θέατρα και φεστιβάλ.
.

Από τις πρώτες κιόλας νότες των τραγουδιών, μοιάζει οι Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω να πιάνουν ξανά το “νήμα” από εκεί που το είχαν αφήσει. Τραγούδια πλασμένα με υλικά γνήσια και μελωδίες που ξεχειλίζουν χρώματα και εικόνες. Με τη γνώριμη μελαγχολία των τραγουδιών τους, ξεδιπλώνουν μία – μία τις σελίδες του «Ημερολογίου μιας γυναίκας» και ελευθερώνουν τον κόσμο της με εκείνον τον ιδιαίτερο τρόπο που έχουν πάντα να διηγούνται τις μουσικές τους ιστορίες. Η Θεοδώρα Μπάκα εκμεταλλεύεται την τεχνική της στο λυρικό τραγούδι, ενώ την ίδια στιγμή ερμηνεύει τα τραγούδια απογυμνωμένα από τον στόμφο και τα περιττά στολίδια. Από το δείγμα τραγουδιών που έχω στα χέρια μου, η αίσθηση είναι ότι οι Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω επιστρέφουν στη δισκογραφία με μια ολοκληρωμένη εργασία για να μας αποκαλύψουν για ακόμα μια φορά ότι, το αληθινό τραγούδι είναι προϊόν της παρέας και δεν “κατασκευάζεται” στα γραφεία των δισκογραφικών εταιρειών ή στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή των ραδιοφωνικών σταθμών. Επιμένουν να φτιάχνουν κύκλους τραγουδιών και όχι “συλλογές” από σκόρπια τραγούδια που στριμώχνονται σε έναν δίσκο προκειμένου να ικανοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την δισκογραφική εταιρεία. Και σε αυτές τις – σπάνιες – περιπτώσεις, το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα είναι πάντα μαγικό και πολύτιμο.

Περιμένοντας λοιπόν το «Ημερολόγιο μια γυναίκας», ακούμε από το Άρωμα του Τραγουδιού ένα ελάχιστο δείγμα της καινούργιας εργασίας των Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω που θα κυκλοφορήσει μέσα στην επόμενη χρονιά.


Μπρος μου μια ολόκληρη ζωή είναι σα να ξεκινά
το σκοπό της πού ‘χει βρει
τέτοια ώρα ποιος χτυπά;
Μια ψυχή παραμιλά
που την γέμισαν με δώρα και του κόσμου τα καλά
μα δεν τα ‘χει δει ως τώρα.
Μ’ αποπλάνησες μωρό μου με τα μάτια τα γλαρά
και εκτός τόπου ζω και χρόνου μια μετέωρη χαρά
Μια ψυχή παραμιλάει
που την γέμισαν με δώρα και του κόσμου τα καλά
μα δεν τα ‘χει δει ως τώρα.
(από το τραγούδι «Μια ολόκληρη ζωή»)



Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
με την Θεοδώρα Μπάκα

μουσική: Χάρης Καβαλλιεράτος
στίχοι: Λυδία Βενιέρη
επίμετρο: Βασίλης Νικολαϊδης

Barbara Sauter: βιολί, φωνητικά
Θόδωρος Κοτεπάνος: πιάνο
Μάρκελλος Χρυσικόπουλος: τσέμπαλο
Χάρης Καβαλλιεράτος: κιθάρα
Βασίλης Παπαβασιλείου: κόντρα μπάσο





ΥΓ: οφείλω ένα μεγάλο Ευχαριστώ στους Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω και ιδιαιτέρως στον Χάρη Καβαλλιεράτο που μου έδωσαν την δυνατότητα προ-ακρόασης του καινούργιου κύκλου τραγουδιών τους, καθώς και για την άδεια να μοιραστώ ένα ελάχιστο δείγμα με τους επισκέπτες του Αρώματος του Τραγουδιού.
.
.

5 σχόλια:

frank barrell είπε...

Παράξενη εκ πρώτης όψεως η επιλογή της τραγουδίστριας, αλλά αυτό το πρώτο δείγμα αφήνει γενικά πολύ καλές εντυπώσεις.
Όπως και να 'χει ευχάριστη η είδηση της επανεμφάνισης των Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω. Πάντα τέτοια!

το αερικό είπε...

Πολυ ωραια εκπληξη μας εκανες φιλε Μακη με την επανοδο σου!
Κρινοντας απο το ακουσμα που παραθετεις και την συνθεση των δημιουργων, ειμαι βεβαια οτι ακολουθει ενα πολυ ενδιαφερον καλλιτεχνικο αποτελεσμα.
Σε αναμονη λοιπον!

saltatempo είπε...

Πέρα από την αξία που έχει η επάνοδο
των χάνομαι γιατί ρεμβάζω για μας
που τους ζήσαμε στο ξεκίνημα
θέλω να επισημάνω τη σημασία στη
λεπτομέρεια και την αξιολόγηση της είδησης
που βρίσκεις στα όμορφα blog.

Εξαιρετικό το πρώτο δείγμα έχει κάτι
από το παλιό τους άρωμα

Δημήτρης Θεολόγου

Μιχάλης Τσαντίλας είπε...

Καλώς επέστρεψες!

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

@frank barell: δεν είναι η πρώτη φορά που οι Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω αναθέτουν σε μια γυναικεία φωνή με θητεία στο λυρικό τραγούδι να ερμηνεύσει τα κομμάτια τους. Θυμίζω την Μαίρη – Ελεν Νέζη και την ερμηνεία της στο τραγούδι «Αποστιχον» στον δίσκο «Ένα ευχαριστώ» (μαζί με τον Θόδωρο Κοτεπάνο στο εκκλησιαστικό όργανο!), αλλά κυρίως, την μεσόφωνο Άννα Καραγεωργιάδου που ανέλαβε την ερμηνεία των τραγουδιών στον δίσκο «Μέσα στου κεχριού τον κάμπο». Πάντως, από τα τραγούδια που έφτασαν στα χέρια μου, η γενικότερη αίσθηση είναι ότι η Θεοδώρα Μπάκα αποδίδει με μεγάλη ακρίβεια το κλίμα του κάθε τραγουδιού ξεχωριστά. Μένει να δούμε κι ολόκληρο το σύνολο, όταν εκδοθεί τελικά ο δίσκος.
Όπως λες κι εσύ, είναι σίγουρα ευχάριστη η επανεμφάνιση των Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω στη δισκογραφία.

Σε ευχαριστώ για την επίσκεψη.



@το αερικό: η έκπληξη ήταν πρώτ’ απ’ όλα δική μου και έσπευσα να την μοιραστώ (κατόπιν σχετικής αδείας των δημιουργών, βεβαίως!). Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα είναι σίγουρα εγγυημένο και το περιμένουμε το συντομότερο δυνατόν.



@saltatempo: σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά λόγια. Τυχεροί που ζήσατε κάποια πράγματα στο ξεκίνημά τους. Τυχεροί κι εμείς, οι υπόλοιποι, που κάποια από αυτά συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να μας χαρίζουν τους καρπούς τους. Ναι! έχει κάτι από το παλιό τους άρωμα η καινούργια δισκογραφική εργασία των Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω, που ευτυχώς, δε λέει να παλιώσει.



@Μιχάλης Τσαντίλας: είχα σκοπό να καθυστερήσω λίγο ακόμα την επάνοδο του «Αρώματος», όμως η είδηση και το υλικό των Χάνομαι Γιατί Ρεμβάζω με έφερε γρήγορα πίσω.
Καλώς σε βρήκα, λοιπόν.