Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

"Μια φορά κι έναν καιρό…" ήταν κάποια "Παραμύθια δίχως τέλος"

.
Μια φορά κι ένα καιρό λοιπόν, ήταν ένα περιοδικό που το έλεγαν Μετρό! Μετά από 10 χρόνια λειτουργίας, λόγω εξαγοράς της ιδιοκτήτριας εταιρείας, το περιοδικό σταμάτησε την κυκλοφορία του (Δεκέμβριος του 2005 ήταν!). Το Μετρό μας χάρισε πολλές όμορφες στιγμές, πολλά υπέροχα κείμενα και συνεντεύξεις, πολλά cd και dvd. Όμως, το ωραιότερο δώρο που μας έκανε ήταν 2 cd που κυκλοφόρησαν σε διαφορετικά τεύχη του περιοδικού, δύο παραγωγές που όμοιές τους δεν υπήρξαν (και δε φαντάζομαι να υπάρξουν και στο μέλλον!).

Οι υπεύθυνοι του περιοδικού θέλησαν να βγάλουν ένα cd με παραμύθια και διηγήματα απ’ την Ελλάδα και τον κόσμο! Ποιος θα διάβαζε όμως αυτά τα παραμύθια; Ίσως κάποιος ηθοποιός. Και γιατί να είναι ένας και να μην είναι πολλοί; Να λέει ο καθένας ένα παραμύθι ή ένα διήγημα. Και γιατί να είναι ηθοποιοί; Να είναι κάτι άλλο! Ας πούμε, να είναι συνθέτες, τραγουδιστές και τραγουδοποιοί! Να μαζευτούν οι παραμυθάδες του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού και να μας πουν από ένα παραμύθι. Χωρίς τις μουσικές και τους στίχους τους, χωρίς να τραγουδήσουν. Απλά, να μας διαβάσουν ένα παραμύθι. Ακούγεται δύσκολο να μαζευτούν και να συντονιστούν τόσοι άνθρωποι του τραγουδιού για μια τέτοια παραγωγή. Κι όμως! Οι υπεύθυνοι του Μετρό τα κατάφερα και μαζί με ένα τεύχος του περιοδικού κυκλοφόρησε το πρώτο cd:

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ …
Παραμύθια και διηγήματα απ’ την Ελλάδα και τον κόσμο


1. Εισαγωγικό (ορχηστρικό κομμάτι του συγκροτήματος Θέρος)
2. Το φίδι – παραδοσιακό ελληνικό
Διονύσης Σαββόπουλος
3. Κάποτε και τα λόγια ριζώνουν – παραδοσιακό ελληνικό
Νίκος Παπάζογλου
4. Ο τυφλός και ο κυνηγός – παραδοσιακό Νοτίου Αφρικής
Έλλη Πασπαλά
5. Το παιδί και το ψαράκι – παραδοσιακό ελληνικό
Βασίλης Παπακωνσταντίνου
6. Η πούλια και ο αυγερινός – παραδοσιακό ελληνικό
Δημήτρης Ζερβουδάκης
7. Ο τεμπέλης ποντικός – παραδοσιακό ελληνικό
Διονύσης Τσακνής
8. Βρεμμένα ‘ναι ή ξερά; – παραδοσιακό ελληνικό
Χρήστος Θηβαίος
9. Ο γέρος ξυλοκόπος και το λιοντάρι – παραδοσιακό ελληνικό
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
10. Από το βορρά στο νότο
Σαβίνα Γιαννάτου
11. Να του δώσω θέλω γρόσια να δω τι θα κάνει – παραδοσιακό ελληνικό
Λουδοβίκος των Ανωγείων
12. Υπό την Βασιλικήν Δρυν – διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Μελίνα Κανά
13. Αποφώνηση
14. Επιμύθιο: Για το δικό τους πάθος
τραγούδι: Δημήτρης Ζερβουδάκης, φιλική συμμετοχή: Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Δε νομίζω να υπήρξε ποτέ συνάντηση τόσων ανθρώπων του ελληνικού τραγουδιού σε ένα cd, στο οποίο μάλιστα δε «συνομιλούν» με τραγούδια, αλλά με παραμύθια! Από τον μεγάλο παραμυθά του ελληνικού τραγουδιού Διονύση Σαββόπουλο, μέχρι την Έλλη Πασπαλά, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Χρήστο Θηβαίο, όλοι οι αφηγητές ξαναγίνονται παιδιά! Απίθανες οι αφηγήσεις του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, του Διονύση Τσακνή και του Δημήτρη Ζερβουδάκη. Η Σαβίνα Γιαννάτου αυτοσχεδιάζει με τη φωνή της, ο Νίκος Παπάζογλου γίνεται ένα σκανταλιάρικο παιδί, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων αφηγείται όπως τραγουδάει, ενώ τη μεγάλη έκπληξη κάνει η Μελίνα Κανά που διαβάζει ένα διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη! Το συγκρότημα Θέρος υπογράφει τη μουσική στο εισαγωγικό κομμάτι και στο τελευταίο τραγούδι (στίχοι – μουσικοί: Αριστείδης Χατζησταύρου), ενώ με διάφορα μουσικά όργανα αναπαράγουν τους ήχους που συνοδεύουν τις αφηγήσεις.

Πρόκειται για μία καταπληκτική παραγωγή που σπάνια συναντάμε στην ελληνική δισκογραφία, πόσο δε μάλλον να διανέμεται δωρεάν με κάποιο περιοδικό. Έντεκα δημιουργοί και ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού! Έντεκα «παιδιά» μάς (ξανα)βάζουν στο μαγικό κόσμο του παραμυθιού. Και αυτή η προσφορά είχε και συνέχεια: μετά από αρκετούς μήνες, το περιοδικό Μετρό κυκλοφορεί με ένα ακόμα τεύχος τη συνέχεια του παραμυθιού…

.

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΟΣ
Παραμύθια, διηγήματα και μύθοι απ’ την Ελλάδα και τον κόσμο


1. Ο γερο-μάγειρας – Κωνσταντίν Παουστόβσκι
Αφήγηση: Νίκος Ξυδάκης, Φλάουτο: Δημήτρης Χουντής
2. Ένα παραμύθι του Γιώργου Χειμωνά
Αφήγηση: Μαρία Φαραντούρη, Τσέλο: Γιώργος Καλούδης
3. Ο ξυλοκόπος και ο Ερμής – μύθος του Αισώπου
Αφήγηση: Ορφέας Περίδης, Μπάσο: Γιώτης Κιουρτζόγλου
4. Το κοριτσάκι με τα σπίρτα – Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Αφήγηση: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Σαξόφωνο – φλάουτο - φλογέρα – φωνητικά: David Lynch
5. Τα δύο αδέρφια – Λέων Τολστόι
Αφήγηση: Νίκος Πορτοκάλογλου, Κιθάρες: Αριστείδης Χατζησταύρου
6. Ποιο είναι το γληγορότερο πράμα του κόσμου; - παραδοσιακό ελληνικό
Αφήγηση: Μανώλης Λιδάκης, Βιολί: Γιάννης Ζευγώλης
7. Η κότα με τα χρυσά αυγά – μύθος του Αισώπου
Αφήγηση: Καλλιόπη Βέτα, Γκάιντα – καβάλ: Γιώργος Μακρής
8. Ελάφι και λιοντάρι – μύθος του Αισώπου
Αφήγηση: Γιώργος Ανδρέου, Κρουστά – φωνητικά: Βαγγέλης Καρίπης
9. Το αηδόνι του αυτοκράτορα – παραδοσιακό κινέζικο
Αφήγηση - ούτι: Νίκος Γράψας
10. Επιμύθιο
«Αφήγηση» – κλαρίνο: Πετρολούκας Χαλκιάς

Σε αυτό το δεύτερο cd του περιοδικού οι εκπλήξεις συνεχίζονται: ακόμα εννέα άνθρωποι του τραγουδιού αφηγούνται παραμύθια ελλήνων και ξένων παραμυθάδων, από τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν μέχρι τον Αίσωπο και από το δημοφιλές «Αηδόνι του αυτοκράτορα» μέχρι το παραμύθι του Γιώργου Χειμωνά! Μαζί με τους αφηγητές, σπουδαίοι δεξιοτέχνες όπως ο David Lynch, ο Γιώτης Κιουρτζόγλου και ο Βαγγέλης Καρίπης, συνοδεύουν με αυτοσχεδιασμούς τα παραμύθια, ολοκληρώνοντας ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα.

Ο Ορφέας Περίδης, η Καλλιόπη Βέτα και ο Γιώργος Ανδρέου συναντούν τον Αίσωπο, ο Νίκος Ξυδάκης τον Κωνσταντίν Παουστόβσκι και ο Νίκος Πορτοκάλογλου τον Λέων Τολστόι. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου στο χριστουγεννιάτικο «Κοριτσάκι με τα σπίρτα» και ο Νίκος Γράψας με «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» ξυπνούν μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια, ενώ ο Μανώλης Λιδάκης παρέα με το βιολί του Γιάννη Ζευγώλη αφηγείται ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά παραμύθια που έχω ακούσει. Η πιο ιδιαίτερη στιγμή του cd, είναι όταν η Μαρία Φαραντούρη αφηγείται ένα καταπληκτικό παραμύθι του Γιώργου Χειμωνά! Στο τελευταίο κομμάτι του cd, ακούμε τον Πετρολούκα Χαλκιά, έναν από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες στο κλαρίνο, να μας λέει: «θα σας διηγηθώ ένα παραμύθι όπως το άκουγα εγώ όταν ήμουνα μικρός». Και κει που περιμένουμε να ακούσουμε την αφήγησή του, ξεκινάει ένα υπέροχο σόλο κλαρίνο που διαρκεί περίπου 9 λεπτά! Με αυτό τον απίστευτο τρόπο ολοκληρώνεται το παραμυθένιο ταξίδι που κάποτε μας χάρισε το περιοδικό Μετρό.


Ακούω ξανά και ξανά τα παραμύθια.

Το ένα μετά το άλλο.

Λοιπόν, ας ξαναπιάσω το νήμα από την αρχή:

Μια φορά κι ένα καιρό, ήταν ένα περιοδικό που το έλεγαν Μετρό

.

.

25 σχόλια:

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

Παράλληλα με την ανάρτηση, ακούμε το Διονύση Τσακνή στο παραμύθι «Ο τεμπέλης ποντικός» από το πρώτο cd. Αμέσως μετά, ακούμε τη Μαρία Φαραντούρη σε ένα παραμύθι του Γιώργου Χειμωνά από το δεύτερο cd (απλά: υπέροχο!!)

Προσπάθησα να επιλέξω ένα παραμύθι από το κάθε cd. Τα παραμύθια θα ακούγονται όσο παραμένει η συγκεκριμένη ανάρτηση χρονικά τελευταία.

Xνούδι είπε...

Μα τι αριστούργημα. Τι αριστούργημα!!!

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

@Χνούδι: δηλώνω ευτυχής που πέρασες από δω και άφησες το χνούδι σου! Δε φανταζόμουν ποτέ, ότι το ωραιότερο αισθητικά blog που έχω συναντήσει «κόβει βόλτες» από τα μέρη μου. Απίστευτο το παραμύθι του Χειμωνά, ε? Και η Φαραντούρη, μοναδική. Α! να μη ξεχνάμε και το τσέλο του Γιώργου Καλούδη!

Ευχαριστώ που πέρασες

dazed n' confused είπε...

Καλημερα Μακη μου !!!

Τι ομορφα που ειναι ...
Ειδικα το δευτερο του Χειμωνα ...
Υπεροχο !!!

Παντως δεν σε προλαβαινουμε στα post ...
Κι εγω περασα να σου δωσω προσκληση, για γλυκο και ενδιαφερον παιχνιδακι ...
Περνα να δεις ...
Ελπιζω να μην σου χαλαει τα σχεδια, στο blog σου ...

Φιλια !!!

Xνούδι είπε...

Το τσέλο του Καλούδη είναι από μόνο του παραμύθι. Ολομόναχο να ήταν, ολόκληρη ιστορία.

Καλημερα, που δεν είπα πριν...

Xνούδι είπε...

Να τολμήσω να παρακαλέσω??? Να μπορούσα να το έχω αυτό που ακούγεται... Να τολμήσω?

South Of The River είπε...

Πήρες φόρα Μάκη. Βλέπω πολλή όρεξη και καλά κάνεις!

Πανέμορφες παραμυθοδουλειές, από μερικούς από τους πιο σημαντικούς τραγουδοποιούς και μουσικούς της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Απουσιάζει βέβαια ο μεγαλύτερος ίσως εν ενεργεία "παραμυθάς", ο Ν. Ζούδιαρης.

Μου θύμισες ωραία πράγματα, ειδικά με τους Κιουρτσόγλου, Lynch και Καρίπη που κάποτε μαζί με Καπηλίδη, Παπαστάμου, Λάντσια ήταν η μπάντα του Αλκίνοου. Αυτή κι αν ήταν σούπερ μπάντα (με κάποιους συνεχίζει ακόμα βέβαια).

Και μην ξεχνάμε τους Human Touch, με Κιουρτσόγλου, Lynch και Λάντσια.

Ξέφυγα λίγο από το θέμα σου!

Καλημέρες.

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

@Dazed & confused: Η αμέσως επόμενη ανάρτηση θα είναι παιχνίδι! Φυσικά και δε μου χαλάει κανένα σχέδιο. Τι καλύτερο μετά από παραμύθια να ακολουθεί παιχνίδι!! Στην πιο κατάλληλη στιγμή ήρθε η πρόσκλησή σου. Ζητάω όμως μια χάρη. Δες στα comments του blog σου.

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

@south of the river: πολλοί απουσιάζουν τελικά! Φαντάσου να αφηγείται ένα παραμύθι ας πούμε … ο Ρασούλης … ή η Τσανακλίδου!!! Και φυσικά ο Ζούδιαρης (τον θυμάσαι στο BIOS?! Καταπληκτικός!).

Παρ’ όλ’ αυτά, αν και έχουν περάσει χρόνια από τότε που έφτασαν στα χέρια μου αυτά τα cd του «Μετρό», ακόμα μου φαίνεται απίστευτο αυτό που έκαναν τότε οι υπεύθυνοι του περιοδικού.

Δε ξέφυγες καθόλου από το θέμα. Το μόνο ΘΕΜΑ είναι οι μουσικές που μας κάνουν να ονειρευόμαστε, οι μουσικές που μας ενώνουν. Και οι συνειρμοί του καθενός είναι πάντα «εντός θέματος»!

Φιλιά

katerina.. είπε...

αχ βρε μακη παλι με ταξιδεψες εξω απο το κλουβι μου.να σαι καλα καλε μου φιλε..

Ανώνυμος είπε...

είμαι ένας τεμπέεεελης ποντικόθ.....αχ βρε Μάαακη μου ακούω το παραμυθάκι και έχω να δηλώσω ότι ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΩ ΠΟΤΕ.....

Σταυρούλα

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

@katerina: από παραμύθια και τέτοια ταξίδια, έχω όσα θέλεις. Με την πραγματικότητα δε τα πάω και καλά!

@Σταυρούλα: στο εύχομαι να μη μεγαλώσεις ποτέ. Αν και (μεταξύ μας), είσαι σε πολύ καλό δόμο …

Κοριτσάκια, συμμαθήτριές μου, σας φιλώ!

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

σε πολύ καλό δρόμο και όχι "δόμο" (αν και κολλάει με το ποντικόθ...)

Aurangel είπε...

Καλημέρα και καλή Σαρακοστή Μάκη μου.
Ωραία το στόλισες το ιστολόγιό σου.
Ωραία τραγούδια, θαυμάσιες επιλογές.
Σου προτείνω να βάλεις στην συλλογή των αγαπημένων κομματιών σου τα εξής:

Μουσική
Το 10
-Μουσική ένδυση της Ε.Καραίνδρου Για το ημιτελές ομώνυμο μυθιστόρημα του Καραγατση που οπτικοποιήθηκε στους δέκτες μας επιτυχώς.
Είχα την χαρά να το ακούσω όλο από το τρίτο πρόγραμμα και ενθουσιάστηκα.

Βιβλίο
Νίκος Μαμαγκάκης,Μουσική ακούω, ζωή καταλαβαίνω του Πάνου Χρυσοστόμου.
Χτες έβλεπα αποσπάσματα από μουσική κινηματογράφου, και ξεχωρίζα τί έχει γράψει αυτός ο άνθρωπος.
Στο συστήνω ανεπιφύλακτα.
Ούτε που θα καταλάβεις πότε τελείωσε το βιβλίο.
Ελπίζω να σου αρέσουν.
Angel kiss

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

@aurangel: έχω ακούσει αποσπάσματα από τη μουσική που έγραψε η Καραϊνδρου (δεν έχω παρακολουθήσει το σίριαλ γιατί δε βλέπω σχεδόν καθόλου τηλεόραση) και ομολογώ πως ότι άκουσα μου άρεσε. Θα είναι στις επόμενες αγορές μου (μαζευτήκανε πολλές, είναι αλήθεια). Όσο για το βιβλίο του Χρυσοστόμου για τον Νίκο Μαμαγκάκη, όταν βγήκε το βιβλίο είχα ακούσει μια εκπομπή που είχε κάνει η Μυτιληναίου με τον Χρυσοστόμου και είχαν καλέσει τον Μαμαγκάκη. Αυτό κι αν πρέπει οπωσδήποτε να πάρω! Είναι τόσα πολλά! Σε ευχαριστώ πάντως που μου τα θύμισες.

Ανώνυμος είπε...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΙΟΣ ΝΑ ΒΡΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ CD s ???

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

@Ανώνυμος: και τα δύο CDs κυκλοφόρησαν με το περιοδικό «Μετρό» και είναι πλέον συλλεκτικά! Είναι μάλλον αδύνατον να βρεθούν, μιας και το περιοδικό έχει κλείσει. Ίσως μια προσπάθεια στο Μοναστηράκι θα βοηθούσε.

Έρση είπε...

παιδια κανεις το δευτερο cd να μου το στειλει γιατι εχω μονο το πρωτο??? θελω πολυ να ακουσω αυτο το παραμυθι με τον χειμωνα που το αφηγειται η φαραντουρη...!

andreas είπε...

Μπορείτε να μου πείτε σε ποιό τεύχος και τίνος μήνα περιέχονταν τα cd αυτά;Ευχαριστώ!

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

@andreas: δυστυχώς, και τότε που έγραφα το παρόν κείμενο, δεν είχα καταφέρει να βρω στο αρχείο μου τα δύο τεύχη που είχαν τα συγκεκριμένα cd . Ενώ έχω κρατήσει πολλά τεύχη του ΜΕΤΡΟ, τα συγκεκριμένα δύο δεν τα βρήκα. Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι, τα τεύχη δεν ήταν συνεχόμενα (πχ. Ιούνιος – Ιούλιος) και επίσης ότι και στα δύο, τα εξώφυλλα ήταν απόλυτα σχετικά με τα εξώφυλλα των δύο cd (υπήρχαν δηλαδή οι φιγούρες των καλλιτεχνών που διάβαζαν τα παραμύθια όπως είναι ζωγραφισμένες και στα εξώφυλλα των cd). Δυστυχώς, σε κανένα από τα δύο ένθετα των cd δεν υπάρχει η παραμικρή πληροφορία για τον αριθμό τεύχους, μήνα, αλλά ούτε καν έτους που κυκλοφόρησαν.
Εάν βρω κάτι παραπάνω, θα σας ενημερώσω.

andreas είπε...

Λοιπόν,βρήκα κάποια στοιχεία για το πρώτο cd:
ΜΕΤΡΟ, Τεύχος 86, Ιανουάριος 2003.
Τώρα απομένει το δεύτερο...
Σας ευχαριστώ

το Άρωμα του Τραγουδιού είπε...

@andreas: αυτό σημαίνει ότι και το δεύτερο τεύχος είναι μέσα στο 2003.
Σειρά μου να σας ευχαριστήσω για τη χρήσιμη πληροφορία.

Έρση είπε...

ευχαριστω πολυ παιδια αλλα αν ειναι αυτοι που εχουν το σιντι μπορουν παρακαλω πολυ πολυ να ανεβασουν τα παραμυθια καπου (πχ σε μπλογκ) για να μπορουμε να τα κατεβαζουμε?? δεν νομιζω οτι θα καταφερω και πολλα αν μαθω απλα το τευχος δημοσιευσης τους! και παλι ευχαριστω

Ανώνυμος είπε...

Σύντομα θὰ σᾶς δώσω ἐδῶ τὸν σύνδεσμο γιὰ νὰ κατεβάσετε τὰ ἔμμελα παραμύθια τοῦ ΜΕΤΡΟ. Μένει ἁπλῶς νὰ σκαννάρω καὶ τὰ κείμενα τῶν παραμυθιῶν. Ὑπομονή!

Ανώνυμος είπε...

Παραμύθια δίχως τέλος:
http://www.uz-translations.net/?category=greek